Τμηματα

ΤΜΗΜΑΤΑ  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Παιδικό – Εφηβικό

 «Η δημιουργία και η εδραίωση αναγνωστικών συνηθειών στα παιδιά από μικρή ηλικία» και «το κέντρισμα της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών και των νέων» αποτελούν βασικούς στόχους κάθε Λαϊκής Βιβλιοθήκης».

                                                                Διακήρυξη της UNESCO 1994

Λειτουργεί από το 1993 στο ισόγειο της βιβλιοθήκης.

Η συλλογή  περιλαμβάνει περί τους 5.000 τόμους βιβλίων για παιδιά προσχολικής, σχολικής ηλικίας και εφήβους όλων των κατηγοριών (εικονογραφημένα, παραμύθια, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, μυθολογία, ιστορία, θρησκεία, τέχνη καθώς και πληροφοριακά βιβλία).

Στο παιδικό τμήμα τα παιδιά μπορούν:

–          να δανεισθούν και να διαβάσουν βιβλία

–          να απασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες όπως επιτραπέζια παιχνίδια, ζωγραφική, με εκπαιδευτικά προγράμματα στους 2 Η/Υ κ.ά.

–          να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα

–          να το επισκεφθούν με συνοδεία δασκάλων και να ενημερωθούν για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης.

–          να γνωρίσει καταξιωμένους Ελληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων που κατά καιρούς επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη

Δανειστικό – Πληροφοριακό

 

Το δανειστικό τμήμα  περιλαμβάνει βιβλία που καλύπτουν όλη την ανθρώπινη γνώση όπως φιλοσοφία, ψυχολογία, θρησκεία, μυθολογία, κοινωνικές επιστήμες, γλώσσα, μαθηματικά, φυσική, χημεία, γεωλογία, ιατρική μηχανική, γεωργία, τεχνολογία, τέχνη, λογοτεχνία, γεωγραφία, ιστορία, βιογραφίες.

Το πληροφοριακό υλικό της βιβλιοθήκης δεν δανείζεται.

Κέντρο Πληροφόρησης

Άρχισε να λειτουργεί το 2007 και αποτελείται από 6 υπολογιστές. Ολοι οι πολίτες μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Internet και ο ανώτερος χρόνος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι μισή ώρα.

Αναγνωστήριο

 Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος είκοσι πέντε θέσεων στον 1ο όροφο  όπου οι αναγνώστες μπορούν να μελετήσουν.

Ξενόγλωσσο Τμήμα

Το 2004 εγκαινιάστηκε στον 1ο όροφο  με 3.000 τόμους βιβλίων στις παρακάτω γλώσσες:  αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, αλβανική, ρωσική, ιταλική, βουλγάρικη και ρουμάνικη.

Τμήμα Σπανίων Βιβλίων

Υπάρχουν περί τους 4.000 τόμους βιβλίων στον 1ο όροφος που βρίσκονται σε  προθήκες.  Περιέχει ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία που δεν δανείζονται.

Τμήμα Τοπικών Σπουδών

Με πλούσιο λαογραφικό και ιστορικό υλικό για το νομό μας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 1ου ορόφου που έχει γραφεί από Τρικαλινούς και μη. Περιλαμβάνει επίσης τα βιβλία των Τρικαλινών ανεξαρτήτου περιεχομένου.

Αρχείο Τοπικών Εφημερίδων

Πρόκειται για το ιστορικό αρχείο της πόλης. Περιέχει τον τοπικό τύπο από το 1958 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 1ου  ορόφου. Κάθε χρόνο προστίθενται περί τους 40 νέους τόμους εφημερίδων στο συγκεκριμένο αρχείο οι οποίοι τοποθετούνται σε ειδικά ράφια.

Αρχείο Βιβλιοθήκης

Στο Αρχείο της Βιβλιοθήκης που βρίσκεται στον 1ο όροφο,  τοποθετούνται τα βιβλία που είναι σε πολλά αντίτυπα, βιβλία που δεν δανείζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και αρχείο περιοδικών που η βιβλιοθήκη είναι συνδρομητής. Όλο το υλικό του αρχείου είναι στη διάθεση του κοινού για δανεισμό.