«Η μέρα του θυμάμαι και του ξεχνάω» & «Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους» (1η συνάντηση)

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, σήμερα Παρασκευή 20 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις της πρώτης εβδομάδας της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων με την «μέρα του θυμάμαι και του ξεχνάω».
Οι βιβλιοθηκονόμοι Μαρία Κολοβού και Τζένη Ρώσσιου έφτιαξαν με τα παιδιά ένα παιχνίδι memory (παιχνίδι μνήμης) και ο εικονογράφος- συγγραφέας Θανάσης Τζιμούλης τα βοήθησε να ζωγραφίσουν ένα μεγάλο χάρτη με όλα τα αντίθετα της εβδομάδας, δηλ. την γη & τον ουρανό, το άγριο & το ήμερο κ.ά.
ImageImage
Ο χάρτης περιελάμβανε επίσης τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται.
ImageImageImageImageImage
 
 
 
 
Το πρόγραμμα των δράσεων της ερχόμενης εβδομάδας είναι το ακόλουθο:

23 Ιουνίου, 10:00 – 11:00, το πρωί
«Η μέρα της αρχής και του τέλους. Κάθε τέλος είναι και μια καινούργια αρχή»
Ξεκινάμε από το τέλος μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο και αφηγούμαστε τη συνέχεια.
Με τη δασκάλα Βάσια Παππά.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.

23 Ιουνίου, 11:00 – 12:00, το πρωί
«Η μέρα της αρχής και του τέλους. Η αρχή και το τέλος μιας ιστορίας»
Διαλέγουμε μια αρχή κι ένα τέλος μιας ιστορίας και αφηγούμαστε τι έγινε στη μέση.
Με τη δασκάλα Βάσια Παππά.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
Η Βάσια Παππά γεννήθηκε το 1989 στα Τρίκαλα όπου και μεγάλωσε. Αποφοίτησε από το 5ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων το 2007. Το 2011 τελείωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με άριστα (9,14). Από το 2012 είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Σχολή επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της «Ψυχολογίας της Άσκησης και του Αθλητισμού». Ακόμη διαθέτει πτυχία που πιστοποιούν τη γνώση της αγγλικής (Certificate of Proficiency in English) και της γερμανικής (Zertifikat ) γλώσσας, ενώ κατέχει πτυχίο για το χειρισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών (Cambrige IT skills). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες για το σχολικό εκφοβισμό, την ανάπτυξη και καλλιέργεια των δεξιοτήτων ζωής στο σχολείο, το «πρότζεκτ» και τη χρήση του στο σχολικό περιβάλλον , το σχεδιασμό προγραμμάτων διδασκαλίας και άλλα. Επίσης έχει ασχοληθεί με το θέατρο και το χορό, ενώ συμμετείχε στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της δημοτικής βιβλιοθήκης και τις δυο προηγούμενες χρονιές.

24 Ιουνίου, 10:00 – 11:00, το πρωί
«Η μέρα των δυνατών και των αδύναμων»
Διαβάζουμε το βιβλίο του Mario Ramos «Εγώ ο πιο δυνατός»
Με την εκπαιδευτικό – συγγραφέα Κατερίνα Παπανικολοπούλου.
Για παιδιά 5 – 8 ετών.
24 Ιουνίου, 11:00 – 12:00, το πρωί
«Η μέρα των δυνατών και των αδύναμων».
Ψηφίζουμε για τον πιο δυνατό ήρωα των ιστοριών. Γνωρίζουμε δυνατούς ήρωες στις ιστορίες και τα παραμύθια και αποφασίζουμε ποιος είναι πιο δυνατός.
Με την εκπαιδευτικό – συγγραφέα Κατερίνα Παπανικολοπούλου.
Για παιδιά 5 – 8 ετών.
H Kατερίνα Παπανικολοπούλου κατάγεται από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική (Μ.Α.) και στην Αγγλία (Ph.D). Για πρώτη φορά έγινε σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής το 2003 στην 31η Εκπαιδευτική Περιφέρεια και ξανά το 2007 στη 10η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Τρικάλων. Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με την παιδική λογοτεχνία, την ποίηση, το παραμύθι και το παιδαγωγικό παιχνίδι στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία. Βιβλία της που κυκλοφορούν είναι «Η Τρικελίνα», «Ο Μπουρμπουλήθρας σε μια απίστευτη ιστορία», «Ο λύκος ο Νίκος και η προβατίνα η Ματίνα», «Η ωραιότερη ζωγραφιά της Μαρίνας», «Νηπιαγωγείο-Ευέλικτη ζώνη-Σχέδια εργασίας» , «Καρτέλες για παιχνίδια ανάγνωσης» και «Της τάξης και της πράξης», «Η πριγκίπισσα Σταρένια, ο μύλος και τα ξωτικά». Για δύο έτη, εθελοντικά, κάθε Τρίτη, αφηγείται παραμύθια μέσα στο ρολόϊ του Φρουρίου της πόλης μας.

25 Ιουνίου, 10:00 – 11:00, το πρωί
«Μέρες της γης και του ουρανού»
Ζωγραφίζουμε, κάνουμε κολάζ, πάνω σε πολλά μέτρα χαρτί, τοπία της γης, χωράφια, πόλεις, δρόμους, χωριά, ζούγκλες και τοπία του ουρανού, τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια, τους γαλαξίες. Κατόπιν ενώνουμε τη γη και τον ουρανό με όλα τα μέσα που έχει εφεύρει ο άνθρωπος για να φτάσει από την γη στον ουρανό: αερόστατα, αεροπλάνα, διαστημόπλοια, σκάλες, πύραυλους, φτερά.
Με τον θεατρολόγο – μουσικό Αρτέμη Αρκουμάνη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
25 Ιουνίου, 11:00 – 12:00, το πρωί
«Μέρες μουσικής»
Με τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης μια φορά την εβδομάδα φτιάχνουμε μικρές συνθέσεις και τραγούδια και ορίζουμε τους ήχους και τη σιωπή, τη μελωδία και τον θόρυβο, το ρυθμό και την αρρυθμία.
Με τον θεατρολόγο – μουσικό Αρτέμη Αρκουμάνη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
Ο Αρτέμης Αρκουμάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο φλάουτο, την Αρμονία και την Αντίστιξη. Είναι καθηγητής θεατρικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον εργάζεται στο Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου του Δήμου Τρικκαίων και στο Ωδείο Κολόβα.
Παράλληλα ασχολείται με τη ζωγραφική. Έχει σχεδιάσει κοστούμια, σκηνικά και αφίσες για θεατρικές παραστάσεις ενώ συνεχώς δημιουργεί πίνακες με στόχο κάποια στιγμή να κάνει τη δική του ατομική έκθεση. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων και όχι μόνο. Τελευταία του συμμετοχή ήταν με το έργο Παραζάλη στη Νέα Ορλεάνη στο διαγωνισμό Ημερολόγιο 2013 της Art Kolonaki κατακτώντας την πρώτη θέση.

26 Ιουνίου, 10:00 – 11:00, το πρωί
«Η μέρα για γέλια και για κλάματα. Πρώτα τα γέλια»
Διαβάζουμε το βιβλίο του Δημήτρης Μπασλάμ «Ο γαργαληστής» και ανακαλύπτουμε την ομορφιά του γέλιου
Με τη θεατροπαιδαγωγό – ηθοποιό Βίκυ Ιακωβάκη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
26 Ιουνίου, 11:00 – 12:00, το πρωί
«Η μέρα για γέλια και για κλάματα. Ύστερα τα κλάματα»
Διαβάζουμε μια ιστορία και ανακαλύπτουμε που πηγαίνουν τα δάκρυα όταν κυλάνε από τα μάτια των παιδιών.
Με τη θεατροπαιδαγωγό – ηθοποιό Βίκυ Ιακωβάκη
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
Η εμψυχώτρια Βίκυ Ιακωβάκη γεννήθηκε στη Λάρισα το 1981.Σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου (2009) και είναι πτυχιούχος της σχολής Ιστορίας- Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου του Παν/μίου Θεσσαλίας (2004).
Παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής αυτοέκφρασης και θεατρικού παιχνιδιού.
Διδάσκει θεατρικό παιχνίδι-εμψύχωση στα θεατρικά εργαστήρια του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων και συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις του .
Ζει και εργάζεται στα Τρίκαλα.

27 Ιουνίου, 10:00 – 11:00, το πρωί
«Η μέρα του πριν και του μετά»
Διαβάζουμε μια ιστορία και μετά ζωγραφίζουμε και βάζουμε τα γεγονότα στη σωστή σειρά.
Με τη δασκάλα Βάσια Παππά.
Για παιδιά 5-8 ετών.
27 Ιουνίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
«Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους, 2η συνάντηση»

Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται.
Με τον εικονογράφο – συγγραφέα Θανάση Τζιμούλη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
Ο Θανάσης Τζιμούλης ζει και εργάζεται την τελευταία δεκαετία στη γενέτειρά του τα Τρίκαλα. Είναι ζωγράφος δημιουργός παιδικών βιβλίων και βιβλιοπώλης. Αναζητεί στην καθημερινότητα τα αντίθετα: Της ανύπαρκτης αρμονίας, της τσακισμένης γαλήνης, της χαμένης αισθητικής, το χλιαρού πάθους, της υποβαθμισμένης γνώσης, της απανθρωπιάς, των ψεύτικων λέξεων, του φόβου …

 

Posted on 20 Ιουνίου, 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε