«Διαδρομές με Πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» «Μια φορά την εβδομάδα με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη »

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Τρικκαίων πραγματοποίησε στο Παιδικό Τμήμα την εκδήλωση με τίτλο «Μια φορά την εβδομάδα με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη» Ήταν η δεύτερη από τις πέντε εβδομαδιαίες συναντήσεις  που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της καλοκαιρινής καμπάνιας στη Βιβλιοθήκη, μαμάδων και μπαμπάδων με τα μωρά τους, στο ειδικά διαμορφωμένο Παιδικό Τμήμα της.

Το παιδί μπορεί να ξεκινήσει τη γνωριμία με τη λογοτεχνία από πολύ μικρή ηλικία, αρκεί να βρεθεί ο ενήλικας που θα το φέρει σε επαφή με το καλό βιβλίο και θα του διαβάσει ιστορίες, ώστε να εξοικειωθεί με τη διαδικασία της ανάγνωσης. Η αγάπη για την ανάγνωση θα οδηγήσει προοδευτικά στη θέληση του παιδιού να διαβάσει κάποια στιγμή μόνο του βιβλία, να κατανοήσει πληρέστερα τον γλωσσικό κώδικα και να κατακτήσει, εντέλει, τη δεξιότητα της ανάγνωσης.

Κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης τα παιδιά αναπτύσσουν ένα πλήθος ικανοτήτων, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργική έκφραση, τη φαντασία, την κριτική σκέψη. Επιπλέον, εξοικειώνονται με πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις του γραπτού λόγου, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και εφοδιάζονται κατάλληλα, προκειμένου να δομήσουν στη συνέχεια τη γραμματική της γλώσσας που ακούν, αλλά και να αφομοιώσουν τους συντακτικούς της κανόνες.

Η κα. Κατερίνα Κοπάνου εργοθεραπεύτρια, στήριξε αυτή τη δράση εμψυχώνοντας τους γονείς σε μια από τις πιο ουσιώδεις και πολύτιμες για την ανάπτυξη των παιδιών δραστηριότητα, την ανάγνωση παιδικών βιβλίων. Τονίζοντας την αξία του παιδικού βιβλίου τόσο για την ανάπτυξη της επικοινωνίας και του λόγου, όσο και για την ενίσχυση του συναισθήματος, της φαντασίας και της οπτικής αντίληψης των παιδιών, διάβασε μαζί με τα παιδιά και τους γονείς ένα παραμύθι, ζωγράφισε με τα παιδιά και έδωσε συμβουλές για το πώς η ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου μπορεί να γίνει με ευχάριστο τρόπο.

Την Πέμπτη 12 Ιουλίου και ώρα 10-11 π.μ. για παιδιά από 5 ετών και πάνω  θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση της δράσης μας με τίτλο «Ένα βιβλίο την εβδομάδα: Οι διαδρομές των ηρώων». Αναγνώσεις βιβλίων με συναρπαστικό τρόπο για να ασκήσουν τα παιδιά την ικανότητα τους να ακούν, να συγκεντρώνονται και να προσέχουν την εξέλιξη της ιστορίας.  Θα ακολουθήσουμε τους ήρωες στις περιπλανήσεις τους μέσα στα βιβλία και τις ιστορίες.

Το απόγευμα της Πέμπτης και ώρα 7-9 μ.μ. στο Παιδικό Τμήμα της βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για παιδιά από 10-15 ετών  «Ο χρόνος που μας χωρίζει… ο χρόνος που μας ενώνει».

Κατασκευή χρονογραμμής με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 έως σήμερα από τα παιδιά, με ζωγραφιές και κολάζ φωτογραφιών από βιβλία της βιβλιοθήκης.

Η χρονογραμμή είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για την γραμμική αναπαράσταση του χρόνου. Μπορεί να χωρέσει με συνοπτικό τρόπο χρονικές περιόδους εκατομμυρίων ετών ή και μιας μόνο ημέρας. Μπορεί να έχει οποιοδήποτε θέμα και να αγκαλιάσει όλων των ειδών τα ενδιαφέροντα. Οργανώνει τη σκέψη γύρω από τις έννοιες παρελθόν – παρόν – μέλλον.

Advertisements

Posted on Ιουλίου 11, 2012, in Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2012, Uncategorized. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Διαδρομές με Πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» «Μια φορά την εβδομάδα με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη ».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: