«Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Τρικκαίων»

«Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη  του Δήμου Τρικκαίων»

25 Ιουνίου – 19 Ιουλίου

 

Αυτό το καλοκαίρι κάτι άλλαξε στη βιβλιοθήκη της πόλης μας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ο.Α.Π.Φ.Κ.Α του Δήμου Τρικκαίων με μεγάλη χαρά ξεκίνησε τη Δευτέρα  25 Ιουνίου τις καλοκαιρινές της δράσεις για τους μικρούς της φίλους – αναγνώστες αλλά και για  τους μεγάλους που αισθάνονται παιδιά. Η καλοκαιρινή καμπάνια Ανάγνωσης, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας 2012  με τίτλο «Διαδρομές με πυξίδα τη βιβλιοθήκη» δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς  τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και την αμέριστη βοήθεια από το Future Library και τη στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org), που είναι ο αποκλειστικός δωρητής αυτής της δράσης.

Η έννοια της διαδρομής αποτέλεσε αλλά και θα αποτελεί το κεντρικό θέμα της καμπάνιας ανάγνωσης και  μας έδωσε το εύρος που χρειαζόμαστε για να κάνουμε ταξίδια στον χρόνο, στον χώρο, στη σκέψη αλλά και στον ψηφιακό κόσμο. Με εκδηλώσεις και δράσεις που απευθύνονται κυρίως στα παιδιά, αλλά στόχευαν και στην εμπλοκή γονέων και ενηλίκων, ζωντανέψαμε την βιβλιοθήκη μας, έτσι ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς.

Στα πλαίσια της εκστρατεία με τίτλο «Διαδρομές με πυξίδα τη βιβλιοθήκη», πραγματοποιηθήκαν δράσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες κάλυψαν διάφορους τομείς: εικαστικά, θέατρο, περιπάτους μέσα στην πόλη, εργαστήρια, αναγνώσεις, αφηγήσεις.  Όλες οι δράσεις ήταν σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελέσουν αφετηρία για να ανακαλύψουν τα παιδιά καινούριους τρόπους έκφρασης, να εφεύρουν νέες μορφές ψυχαγωγίας, να πειραματιστούν με διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της γνώσης και εντάσσονται σε μια ευρύτερη δομή έτσι ώστε να καλύπτουν πολλούς τομείς και να απαιτούν την ενεργή συμμετοχή των παιδιών.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε τη Δευτέρα 25 Ιουνίου το πρωί όπου οι μικροί μας φίλοι κατασκεύασαν «Το ημερολόγιο πρόγραμμα της καλοκαιρινής εκστρατείας» με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, και έτσι μπήκαν σε σειρά οι εκδηλώσεις τις μάθαμε όλοι και η εικαστική δημιουργία τους διακοσμεί το παιδικό τμήμα και θα παραμείνει για όλο το καλοκαίρι. Τις επόμενες δυο ημέρες πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της δράσης «Γνωρίζω το γείτονα μου»  δύο συναντήσεις, η πρώτη περιλάμβανε την αφήγηση της ιστορίας της μικρής «Μαντλένκα» που την ακολουθήσαμε στο ταξίδι της στον κόσμο και η δεύτερη διαπολιτισμική διαδρομή στην πόλη μας με σταθμούς την παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι και το Φούριο της πόλης μας.

Η πρώτη εβδομάδα έκλεισε με δύο πολύ ξεχωριστές δράσεις , αυτήν της Πέμπτης  28 Ιουνίου στο Πάρκο Ματσόπουλο που απευθυνόταν σε εφήβους και ενήλικες και ήταν ένα ταξίδι στη θεραπευτική γνώση του παρελθόντος. Έγινε αναφορά στη σύνδεση φιλοσοφίας και υγείας στην κινέζικη ιατρική. Παρουσιαστήκαν βασικές φιλοσοφικές έννοιες και βασικές πρακτικές εφαρμογές Shiatsu, βελονισμού, και αυτοθεραπευτικών τεχνικών της κινέζικης μάλαξης και ακολούθησε επίδειξη  σε τεχνικές του Ται- Τσι.

Μια βραδιά παρέα με τη Σελήνη και τον Κρόνο έζησαν όσοι ήρθαν στο πάρκο Ματσόπουλου την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων σε συνεργασία με την Αστροπαρατηρησιακή Ομάδα Λάρισας (A-Polaris) διοργάνωσε βραδιά παρατήρησης για το κοινό και ιδιαίτερα για τα παιδιά της Βιβλιοθήκης, στον υπαίθριο χώρο έξω από το κτίριο Ματσόπουλου. Στο χώρο είχαν στηθεί ισχυρά ερασιτεχνικά τηλεσκόπια ώστε ο καθένας να μπορέσει να δει την επιφάνεια της Σελήνης με τους αναρίθμητους κρατήρες, βουνά και ρήγματα αλλά και τον πλανήτη Κρόνο με τους πανέμορφους δακτυλίους του και τους φυσικούς δορυφόρους του. Προηγήθηκε μια μικρή παρουσίαση του νυχτερινού ουρανού και της ερασιτεχνικής Αστρονομίας καθώς και προβολές βίντεο με Αστρονομικό περιεχόμενο. Η συμμετοχή ξεπέρασε προσδοκία καθώς πάνω από 400 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Η δεύτερη εβδομάδα από τις 2 έως 5 Ιουλίου ξεκίνησε με ένα παιχνίδι γνωριμίας με τους καινούργιους τίτλους βιβλίων που απέκτησε η βιβλιοθήκη από τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος  Νιάρχος». Στην ίδια εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δυο αφηγήσεις βιβλίων, που απευθυνόταν σε  παιδιά από 5 ετών και πάνω, τα οποία αντιλήφθηκαν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο πώς με τη βοήθεια μιας γραμμής και της φαντασίας μπορείς να σχεδιάσεις σιγά σιγά έναν ολόκληρο κόσμο και ακολούθησαν τους ήρωες στις περιπλανήσεις τους μέσα στα βιβλία και τις ιστορίες.

Καθώς ξεκίνησε και μια ξεχωριστή δράση που αποτελείτε από πέντε εβδομαδιαίες συναντήσεις για μωρά 2-4 ετών με τους γονείς τους, στηρίζοντας τους, σε μια από τις πιο ουσιώδεις και πολύτιμες για την ανάπτυξη των παιδιών δραστηριότητα, την ανάγνωση παιδικών βιβλίων. Οι δράσεις περιλάμβαναν παράλληλες ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά που συμμετείχαν.

Την τρίτη εβδομάδα από τις 9 έως τις 12 Ιουλίου υλοποιήθηκαν πέντε δράσεις.  Για μια ακόμα φορά τα παιδιά ακολούθησαν τα μονοπάτια των βιβλίων και μέσα από το παιχνίδι γνωριμίας με τα καινούργια βιβλία της βιβλιοθήκης, γνώρισαν τους συγγραφείς, τους τίτλους, το θέμα που διαπραγματεύεται το κάθε βιβλίο καθώς και τους ήρωες τους. Την επόμενη μέρα η εκδήλωση με θέμα τα Ηχητικά κύματα και τις διαδρομές του ήχου είχε ως στόχο να μπορέσουν τα παιδιά να συνδυάσουν την παρατηρητικότητα με την ακοή καθώς επίσης το κάθε παιδί να φτιάξει το δικό του Top ten από ήχους: ήχοι που του αρέσουν, ήχοι που το τρομάζουν, ήχοι που το κάνουν να γελάει. Η εβδομάδα έκλεισε με δυο αφηγήσεις, η πρώτη για τα μωρά από 2 έως 4 ετών και η δεύτερη για τα παιδιά από 5 ετών και άνω τα οποία παρακολούθησαν τους  ήρωες και τις διαδρομές τους  μέσα από τα βιβλία, κάθε εβδομάδα ένα βιβλίο, ένας ήρωας και η διαδρομή του. Ενώ πραγματοποιήθηκε και μια δράση το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιουλίου που αναφερόταν στους Ολυμπιακούς

Αγώνες από το 1896 ως σήμερα και την εξέλιξη τους μέσα στο χρόνο.

Ο πρώτο κύκλος δράσεων τελείωσε την εβδομάδα 16-19 Ιουλίου και περιλάμβανε δύο εικαστικά εργαστήρια και δύο αφηγήσεις. Το πρώτο εργαστήριο στήθηκε στο παιδικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης και τα παιδιά που συμμετείχαν γνώρισαν τις Μονοκονδυλιές του Πικάσο, εμπνεύστηκαν από αυτές και δημιούργησαν τα δικά τους σχέδια. Το δεύτερο στήθηκε στο Μύλο Ματσόπουλο και τα παιδιά ζωγράφισαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο το κτίριο του Μύλου και τον περιβάλλοντα χώρο βάζοντας τη φαντασία τους και τη προσωπική σφραγίδα στις ζωγραφιές. Με τις δυο αφηγήσεις τη μια για τα μωρά και την άλλη για τα μεγαλύτερα παιδιά δώσαμε ραντεβού για το τέλος Αυγούστου όπου και θα ολοκληρωθούν και οι «Διαδρομές με Πυξίδα τη Βιβλιοθήκη».

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 18 εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1.100 παιδιά και μεγάλοι. Η βιβλιοθήκη της πόλης μας γέμισε με παιδικά χαμόγελα, φαντασία, και δημιουργικότητα και οι μικροί μας φίλοι που ήταν κοντά μας σε όλες τις «διαδρομές» ανυπομονούν για τη συνέχεια, δίνοντας μας την απαραίτητη ώθηση αλλά και την ελπίδα που τόσο χρειαζόμαστε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Κλείνοντας δεν πρέπει να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους εθελοντές οι οποίοι συμμετείχαν και εργάστηκαν στις εκδηλώσεις αυτές  και είναι οι εξής: Βακουφτσή Νατάσα, Γκιάτα Βιβή, Γραβάνης Αχιλλέας, Ιακωβάκη Βίκυ, Κατσανούλη Μαρία, Κοπάνου Κατερίνα, Κουτούπη Μαρία, Μούρκα Αφροδίτη, Ντίνου Αλεξία, Παππά Βάσια, Τζίκα Κορίνα.  Ο κάθε εθελοντής πρόσφερε τον ελεύθερο χρόνο του, τη γνώση του, την εμπειρία του, χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα. Η προσφορά της εργασίας ή της υπηρεσίας ήταν αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής , μια στάση ζωής, η οποία αναδεικνύει τις ιδιαίτερες αξίες της κοινωνικής συμμετοχής, της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού και της φιλανθρωπίας.

Advertisements

Posted on Ιουλίου 27, 2012, in Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2012. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Τρικκαίων».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: