Με γέλια και με κλάματα, με πριν και με μετά η Δημοτική Βιβλιοθήκη χαρτογράφησε τα αντίθετα της 2η εβδομάδας της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας (26-27 Ιουνίου)

Το παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης την Πέμπτη 26 Ιουνίου μετατράπηκε σε τόπο έκφρασης και συναισθημάτων, σε ένα καράβι πολυταξιδεμένο σε ωκεανούς χαράς και λύπης, γέλιου και δακρύων με μοναδικού κωπηλάτες τα παιδιά την αστείρευτη αυτή πηγή της αλήθεια και της αναζήτησης.
Η εμψυχώτρια Βίκυ Ιακωβάκη με την επικοινωνιακή της δύναμης, την εκφραστικότητα, την θεατρική της παιδεία σε συνδυασμό με το πηγαίο καλλιτεχνικό της ταπεραμέντο καθήλωσε τα παιδιά.Image

Ενσάρκωσε ρόλους με τρομακτικές αυξομειώσεις στη φωνή, με μια αέναη κίνηση σώματος, πνεύματος και ψυχής μέσα στην ορμή του πάθους της για να διεγείρει τα παιδιά στην έκφραση βαθύτερων συναισθημάτων.
Στόχος ήταν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή, να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν δυο βασικά και αντίθετα συναισθήματα: τη χαρά και τη λύπη. Συγκεκριμένα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τα συναισθήματα μέσα από εκφραστικά και κινησιολογικά παιχνίδια και μέσα από δυο παραμύθια σχετικά με το γέλιο «Ο Γαργαληστής» του Δημήτρη Μπασλάμ και το κλάμα «Η μάγισσα Φρου-Φρου».
Ο φαντασιακός χώρος του παραμυθιού όπου όλα επιτρέπονται και όλα γίνονται, είναι ιδανικός τόπος περιπλάνησης παρέχοντας ασφάλεια και ελευθερία να βιωθούν όχι μόνο τα συναισθήματα αλλά και τα προσωπεία που τα αντιπροσωπεύουν.ImageImage
Την Παρασκευή 27 Ιουνίου η εμπνευσμένη δασκάλα Βάσια Παππά με τον ενθουσιασμό της νιότης την εκπαιδευτική της αγωγή και με έντονη δοσμένη την κοινωνική της παιδαγωγικής της παιδείας, ώθησε τα παιδιά να εκφράσουν συναισθήματα χαράς – λύπης & ευτυχίας – δυστυχίας, μέσα από την αφήγηση της ιστορίας με τίτλο «Ο κύριος Ευτύχης και η κυρία Δυστυχία» των Αντονί Σνάιντερ και Σουζάνε Στράσερ.

ImageImage
Τας παιδιά χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, η πρώτη ζωγράφισε εικόνες της ιστορίας και κατόπιν τις έβαλε στη σωστή σειρά ενώ η δεύτερη ομάδα έφτιαξε, σε πολλά μέτρα χαρτί, το πανό τη ευτυχίας και της δυστυχίας.
Η δεύτερη εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης έκλεισε με τον Θανάση Τζιμούλη και τη 2η συνάντηση
της δράσης «Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους». Οι μικροί μας φίλοι σχεδίασαν κόσμους με δυνατούς και αδύναμους, με αρχή και τέλος, με γη και ουρανό, με γέλιο και κλάμα, με θόρυβο και σιωπή, με δυστυχία και ευτυχία.

ImageImageImage

Το πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας:

30 Ιουνίου, 10:00 – 12:00, το πρωί
«Τα αντίθετα δραπέτευσαν στο πάρκο!»
Βγαίνουμε έξω από τη βιβλιοθήκη και ανακαλύπτουμε στη γειτονιά ένα κόσμο αντιθέτων που ορίζει το φυσικό μας περιβάλλον.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
1 Ιουλίου, 10:00 – 12:00, το πρωί
«Η μέρα του καθαρού και του βρώμικου»
Να προτείνει η βιβλιοθήκη στους γονείς των μωρών διασκεδαστικούς αλλά και εκπαιδευτικούς τρόπους να απολαμβάνει το μωρό τους το καθημερινό του μπάνιο.
Με την Κατερίνα Κοπάνου.
Για παιδιά 2 – 4 ετών. Στο προαύλιο της βιβλιοθήκης.
2 Ιουλίου, 10:00 – 11:00, το πρωί
«Μέρες της γης και του ουρανού»
Ζωγραφίζουμε, κάνουμε κολάζ, πάνω σε πολλά μέτρα χαρτί, τοπία της γης, χωράφια, πόλεις, δρόμους, χωριά, ζούγκλες και τοπία του ουρανού, τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια, τους γαλαξίες. Κατόπιν ενώνουμε τη γη και τον ουρανό με όλα τα μέσα που έχει εφεύρει ο άνθρωπος για να φτάσει από την γη στον ουρανό: αερόστατα, αεροπλάνα, διαστημόπλοια, σκάλες, πύραυλους, φτερά.
Με τον θεατρολόγο – μουσικό Αρτέμη Αρκουμάνη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
2 Ιουλίου, 11:00 – 12:00, το πρωί
«Μέρες μουσικής»
Με τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης μια φορά την εβδομάδα φτιάχνουμε μικρές συνθέσεις και τραγούδια και ορίζουμε τους ήχους και τη σιωπή, τη μελωδία και τον θόρυβο, το ρυθμό και την αρρυθμία.
Με τον θεατρολόγο – μουσικό Αρτέμη Αρκουμάνη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
3 Ιουλίου, 10:00 – 11:00, το πρωί
«Η μέρα του κρύου και του ζεστού. Δεν είναι μαγεία είναι επιστήμη»
Πειράματα φυσικής για να εξερευνήσουμε το φαινόμενο του ζεστού και του κρύου.
Με τον καθηγητή φυσικής του ΓΕΛ Καλαμπάκας Βασίλειο Παππά.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
3 Ιουλίου, 11:00 – 12:00, το πρωί
«Η μέρα του κρύου και του ζεστού. Το παιχνίδι του κρύου και του ζεστού ή του χάνω και του βρίσκω»
Χωριζόμαστε σε ομάδες και κρύβουμε ένα μικρούλη πραγματάκι στη βιβλιοθήκη και ψάχνουμε να το βρούμε. Όταν κάποιος πλησιάζει την κρυψώνα είναι ζεστό κι όταν απομακρύνεται είναι κρύο.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
4 Ιουλίου, 10:00 – 11:00, το πρωί
«Η μέρα του μαζί και του χώρια»
Παίζουμε ατομικά και ομαδικά παιχνίδια στη βιβλιοθήκη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.
4 Ιουλίου, 11:00 – 12:30, το πρωί
«Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους, 3η συνάντηση»

Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται.
Με τον εικονογράφο – συγγραφέα Θανάση Τζιμούλη.
Για παιδιά 6 – 12 ετών.

 

Advertisements

Posted on Ιουνίου 27, 2014, in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: