Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων – Με οδηγό τα βιβλία, φτιάξαμε αρωματικά φυτά, ταξιδέψαμε στην προϊστορία και είπαμε παραμύθια…

IMG_7248                                                                                                                                                                                        IMG_7365IMG_7328

 

 

 

Δευτέρα 22/6

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένας αρωματικός κήπος

1η συνάντηση

Oι εκπαιδευτικοί της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπ/σης, Μαρία-Τερέζα Κοτρώνη, Βαγγέλης Κουτσώνης, Θωμάς Κόκκαλης και Τζέλιου Ευτυχία, μέλη της Παιδαγωγικής ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου – Τρικκαίων πραγματοποίησαν με μεθοδικότητα και επιστημονική κατάρτιση , εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κύριο στόχο την επαφή των παιδιών με τα αρωματικά φυτά και τα βότανα .

Ομαδοποίησαν τα παιδιά και μέσα από ένα ενδιαφέρον παιχνίδι ονομασίας των βοτάνων προχώρησαν στην ανταλλαγή αυτών με εγρήγορση των αισθήσεων της αφής και της όσφρησης καταλήγοντας στην αναγνώριση των φυτών.

Τα παιδιά πήραν γνώσεις και ιδέες σχετικά με την χρηστικότητα των αρωματικών φυτών στη διατροφή καθώς και για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων που φυτρώνουν παντού στα βουνά, τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις παραθαλάσσιες περιοχές και είναι γνωστά από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. 

Στην επόμενη συνάντηση θα γίνει φύτευση και καλλιέργεια σε ειδικές καλλωπιστικές κατασκευές

 

    IMG_7320IMG_7273

Τρίτη/6 

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου

Η προϊστορία

Με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας Μαρίας Κουτούπη, εκπαιδευτικού, τα παιδιά  μπήκαν στη μηχανή του χρόνου και μεταφέρθηκαν στην Προϊστορία. Τότε που οι άνθρωποι ζούσαν στις σπηλιές και τριγυρνούσαν για να βρουν την τροφή τους.

Αφόρμηση της δράσης αποτέλεσε το σπήλαιο της Θεόπετρας το οποίο άρχισε να κατοικείται κατά τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (η οποία αρχίζει περίπου πριν 130.000χρόνια) και στο οποίο βρέθηκαν λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικής – Μεσολιθικής και Νεολιθικής Εποχής, κεραμικά ευρήματα Νεολιθικά, οστέινα εργαλεία, κοσμήματα από όστρεο, ένα μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο χρυσό κόσμημα της Παλαιολιθικής, της Μεσολιθικής και της Νεολιθικής περιόδου, καθώς και τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα της Θεόπετρας που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα και αποτελούν σπανιότατο εύρημα όχι μόνο για τον ελλαδικό αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο. 

Στη συνέχεια η Μαρία Κουτούπη με παιδαγωγικό πνεύμα και ιδιαίτερη αμεσότητα, αφηγήθηκε αποσπάσματα από τα βιβλία «Γύρω από τη φωτιά» και «Κυνηγώντας το μαμούθ» από τη σειρά «Ιστορίες πριν από την Ιστορία» των Στέφανο Μπορντιλιόνι και Φαμπιάνο Φιορίν  δίνοντας στα παιδιά πληροφορίες για τη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων. Οδηγοί ήταν και τα βιβλία «Μια φορά κι έναν καιρό στην Εποχή του Λίθου…» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και το  «Τι και πως στην προϊστορία Οδηγός για παιδιά» της Μαρίζας Ντεκάστρο.

Ακολούθησε ζωγραφική των παιδιών με θέμα τη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων. Άντρες να κυνηγούν, γυναίκες να μαγειρεύουν, βραχογραφίες μέσα στις σπηλιές, παιδιά να συλλέγουν καρπούς, κορίτσια να φτιάχνουν κοσμήματα κτλ.

Στο τέλος με θεατρικό παιχνίδι έγινε αναπαράσταση της καθημερινής ζωής των παιδιών.

 IMG_7351IMG_7329

 

 

Τετάρτη 24/6

 Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια κουφάλα δέντρου

Η συγγραφέας Μαρία Καλύβα  αφηγήθηκε  με  ιδιαίτερη γλαφυρότητα το παραμύθι «Δεν είναι όλοι φίλοι μου» του εστιασμένο σε τρεις βασικούς άξονες, δηλ. α) στο ποιος θεωρείται ξένος και οι παγίδες της καθημερινότητάς μας, β) στην προστασία του εαυτού μας στην περίπτωση που χαθούμε και γ) στα πρόσωπα τα οποία απευθυνόμαστε. Μετά την αφήγηση ακολούθησε ζωγραφική των παιδιών.

 Στόχος της δράσης ήταν να αντιληφθούν τα παιδιά την έννοια της αυτοπροστασίας όταν βρίσκονται σε άγνωστο περιβάλλον.

 

IMG_7360IMG_7375

 

 

Advertisements

Posted on Ιουνίου 25, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: