Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων – Με οδηγό τα βιβλία, φυτέψαμε αρωματικά φυτά, ταξιδέψαμε με τους πειρατές, είπαμε παραμύθια…

Δευτέρα 29/6

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένας αρωματικός κήπος

2η συνάντηση

   IMG_7847IMG_7908

     

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου-Τρικκαίων στην δεύτερη αυτή συνάντηση με τους μικρούς φίλους της Δ.Β. ύστερα από την αρχική γνωριμία με τα αρωματικά φυτά και τα βότανα οργάνωσε την φύτευσή τους σε ειδικές κατασκευές από παλέτες.

        Τα παιδιά χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες και η καθεμία φρόντισε την δική της κατασκευή φύτευσης. Ήλθαν σε επαφή με το χώμα, εμπέδωσαν τη γνώση για τις ονομασίες και τις ιδιότητες των βοτάνων και υπέγραψαν από ένα συμφωνητικό υιοθεσίας με την υποχρέωση να φροντίζουν τα φυτά στην διάρκεια του καλοκαιριού και να τα προστατεύουν από καταστροφές. Επίσης έγραψαν και τοποθέτησαν στις κατασκευές, ταμπελίτσες με τα ονόματα των φυτών με σκοπό να τα γνωρίσουν και οι διερχόμενοι πολίτες στον αύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων.

Oι εκπαιδευτικοί της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπ/σης, Μαρία-Τερέζα Κοτρώνη, Βαγγέλης Κουτσώνης, Θωμάς Κόκκαλης και Τζέλιου Ευτυχία, μέλη της Παιδαγωγικής ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου – Τρικκαίων ήταν εκείνοι που οργάνωσαν και υλοποίησαν το εκπαιδευτικό παιχνίδι και μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά τις γνώσεις , την ευαισθησία και την αγάπη τους για το φυσικό περιβάλλον και την άρρητη σύνδεση του ανθρώπου με αυτό.

Τα φυτά και τα βότανα που φύτευσαν τα παιδιά ήταν προσφορά του «Βοτανικού κήπου» των Παπαευθυμίου-Λιούλιου τους οποίους η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων ευχαριστεί θερμά.

 

Τρίτη 30/6

 Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Οι πειρατές

IMG_7954IMG_7989 

 

 

Η θεατροπαιδαγωγός – ηθοποιός Βίκυ Ιακωβάκη με την βαθιά θεατρική της παιδεία και την ιδιαίτερη ερμηνευτική της  ικανότητα , αρχικά αφηγήθηκε στα παιδιά  ένα παραμύθι δικής της έμπνευσης καθώς και το παραμύθι «Οι καλοί και οι κακοί πειρατές» του Αντώνη Παπαθεοδούλου.

 Στη συνέχεια ομαδοποίησε τα παιδιά και τα καθοδήγησε να φτιάξουν την δική τους πειρατική σημαία με την μέθοδο του κολάζ. Ακολούθησε η ένταξη των σημαιών σε μια άσκηση θεατρικού παιχνιδιού κατά την οποία τα παιδιά κλήθηκαν να αναπαραστήσουν ένα πειρατικό καράβι με μοναδικά υλικά τις σημαίες και τα σώματά τους ( άσκηση σωματικής έκφρασης όπου το σώμα γίνεται σκηνικό αντικείμενο)

Τα παιδιά αρμένισαν τις θάλασσες με το πειρατικό τους καράβι, έκαναν ρεσάλτο και μοίρασαν τα λάφυρά τους υπό τους ήχους του σάουντρακ της ταινίας ¨Οι πειρατές της Καραβαϊκής»

 

Τετάρτη 1/7

 Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια κουφάλα δέντρου

 

IMG_8042IMG_8033

 

Η εργοθεραπεύτρια Κατερίνα Κοπάνου αφηγήθηκε στα παιδιά, με παραστατικότητα και επικοινωνιακή αμεσότητα, το παραμύθι «Ο Αλατάκης και ο Ξυδάκης» που είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Tony Wolf  «Ο κόσμος του δάσους – Τα μεγάλα ζιζάνια» και μοίρασε εικόνες του εσωτερικού του σπιτιού για να εντοπίσουν τα παιδιά τα δωμάτια και τα έπιπλα σύμφωνα με τη λίστα που τους είχε δοθεί. Στη συνέχεια  δουλεύοντας σε ομάδες έφτιαξαν το σπιτάκι ενός ζώου της επιλογής τους με το σπιτάκι του σκίουρου να θριαμβεύει…

          Η δράση υποστήριξε έναν από τους κυριότερους ρόλους της βιβλιοθήκης που είναι η ανάγνωση ιστοριών και η καλλιέργεια της ικανότητας των παιδιών να δημιουργούν έναν ολόκληρο κόσμο με τη φαντασία τους.

IMG_7886IMG_7863


IMG_7796
IMG_7787

 

 

 

 

IMG_7822IMG_7835

 

 

 

 

 

IMG_7847IMG_7819

Advertisements

Posted on Ιουλίου 3, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: