Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων – Με οδηγό τα βιβλία προετοιμάσαμε το Μουσείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ατενίσαμε το μέλλον και φτιάξαμε γέφυρες βιβλίων……

Τετάρτη 1/7

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένα μουσείο

2η συνάντηση

 

IMG_8051IMG_8090

 

Τα παιδιά  ενεργοποίησαν τις δημιουργηθείσες ομάδες της προηγούμενης συνάντησης. Ειδικότερα η ομάδα εύρεσης αντικειμένων περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους, προσβάσιμους και μη για το κοινό , βρήκε την γραφομηχανή πολλών δεκαετιών, τον δελτιοκατάλογο της Δ.Β. της προηγούμενης εικοσαετίας, βιβλία της δεκαετίας του 1940, παλιές σφραγίδες, εφημερίδες κ.ά.

Η ομάδα φωτογραφίας μελέτησε το ψηφιοποιημένο φωτογραφικό αρχείο της Δ.Β. και επέλεξε υλικό για την έκθεση, ενώ η καλλιτεχνική ομάδα προετοίμασε τις λεζάντες.

Το αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς των παιδιών θα είναι η έκθεση με τίτλο «Το μουσείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων» που θα εκτίθεται στο κοινό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Πέμπτη 2/7

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Το μέλλον

IMG_8125IMG_8130

 

Οι πολυτάλαντοι Βίκυ Ιακωβάκη, θεατροπαιδαγωγός – ηθοποιός και ο Αρτέμης Αρκουμάνης, θεατρολόγος – μουσικός δραματοποίησαν ένα παραμύθι δικής τους έμπνευσης που τα παιδιά άκουσαν με μεγάλο ενθουσιασμό.

Ακολούθησε θεατρικό παιχνίδι με την τεχνική της ιδεοθύελλας και με θέμα «Πώς φανταζόμαστε τη ζωή στο μέλλον;» όπου τα παιδιά με ευφάνταστο τρόπο σχεδίασαν λεπτομέρειες της μελλοντικής ζωής (ρούχα, τροφή, σπίτια κ.ά.)

Στη συνέχεια με μια άσκηση σωματικής έκφρασης  ομαδοποιημένα κατασκεύασαν τη μηχανή του χρόνου και την έθεσαν σε λειτουργία χρησιμοποιώντας τα σώματά τους.

Κυρίαρχο μήνυμα της δράσης αυτής ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά την δυναμική του παρόντα χρόνου τον οποίο πρέπει να ζουν όμορφα και αγαπημένα ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία…

 

Παρασκευή 3/7

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια γέφυρα

IMG_8227IMG_8242

 

Η εκπαιδευτικός – συγγραφέας Κατερίνα Παπανικολοπούλου γεφύρωσε με διασκεδαστικό, ευφυή, πρωτότυπο, βιωματικό και σίγουρα μουσικό τρόπο όλες σχεδόν τις κατηγορίες παιδικών βιβλίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Τα βιβλία «Η οικογένεια ψηλοκοντού» του Γιώργου Μαρίνου γεφύρωσαν τα μαθηματικά με την ζωγραφική, το «Δρακοομελέτα κι έρχεται» της Σοφίας Μαντούβαλου, τα μαθηματικά με την λογοτεχνία, το «Η λίμνη των κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, διασκευασμένο για παιδιά , την μουσική με τις Τέχνες, το «Η πουπού και η Καρλότα» του Ευγένιου Τριβιζά, την ποίηση με την ζωγραφική και την μαγειρική, το «Φουφήχτρα: η μάγισσα με την ηλεκτρική σκούπα» επίσης του Ευγένιου Τριβιζά, την μουσική με τη λογοτεχνία, το «Η σοφή μας η δασκάλα» της Ζωρζ Σαρρή τα εικαστικά με τις Τέχνες.

Τα παιδιά γνώρισαν τις κατηγορίες βιβλίων του παιδικού τμήματος της Δ.Β. με παραμύθια, καρτέλες και μουσική και άκουσαν αποσπάσματα παραμυθιών με αφήγηση της εξαίρετης Κατερίνας Παπανικολοπούλου αλλά και από cd. Αφού κατηγοριοποίησαν αυτό που άκουσαν, συνέδεσαν την ποίηση και τη μουσική με τις Τέχνες και τα μαθηματικά χτίζοντας γέφυρες βιβλίων από ράφι σε ράφι και μέσα στο ίδιο το βιβλίο. Δραματοποίησαν το έργο «Η λίμνη των κύκνων» και εκφράστηκαν ζωγραφίζοντας τον δικό τους ήλιο σύμφωνα με τα ακούσματα του παραμυθιού «Η σοφή μας η δασκάλα».

Το μεταλλόφωνο της συγγραφέα και η κιθάρα της Μανούσας Κωνσταντινίδου διάνθιζαν το σκηνικό.

Τέλος οι τρεις μεγάλες ομάδες έλυσαν το πρόβλημα του παραμυθιού, έφτιαξαν συνταγή για ομελέτα και γνώρισαν βιβλία με διαφορετικές τεχνοτροπίες στη ζωγραφική και τις κατασκευές.

Έτσι έφυγαν τα παιδιά, γεμάτα από τα ακούσματα της πλούσιας ελληνικής γλώσσας πατώντας σε γέφυρες βιβλίων που οδηγούν σε φανταστικούς κόσμους παραμυθιών.

 IMG_8164IMG_8221

Advertisements

Posted on Ιουλίου 6, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: