Μια πραγματική μυσταγωγία γνώσης και μουσικής η παρουσίαση της εργασίας του Θωμά Δασκάλου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

Μια πραγματική μυσταγωγία έζησαν όσοι παρευρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Tρικάλων και παρακολούθησαν την διάλεξη που έδωσε ο αρχιτέκτονας Θωμάς Δασκάλου με θέμα «Η ενκρυπτόμενη αρμονία στην φύση και η εφαρμογή των αρμονικών αυτών κανόνων στην τέχνη»
Μία πρωτότυπη εργασία η οποία καθήλωσε στην κυριολεξία όλους τους παρευρισκομένους, οι οποίοι έκπληκτοι έβλεπαν να ξετυλίγονται μπροστά τους άγνωστα ιεροκρύφια μυστικά της φύσης, με ποιους νόμους και κανόνες εκδηλώνονται, και πως βρήκαν την εφαρμογή τους στην τέχνη.
Η παρουσίαση έγινε με προβολή εικόνων και επεξηγήσεων μέσα από τις οποίες ο ομιλητής με μεγάλη δεξιοτεχνία κατάφερε να κάνει κατανοητά και προσιτά σε όλους, δύσκολα και υψηλά νοήματα, που άπτονται πολλών γνωστικών πεδίων όπως μαθηματικών γεωμετρίας, φυσικής, μουσικής, τέχνης, αρχιτεκτονικής με φιλοσοφικές και θεολογικές προεκτάσεις.
Η εκδήλωση περιελάμβανε και μία άκρως εντυπωσιακή και πρωτότυπη ερευνητική εφαρμογή, προϊόν συνεργασίας του εισηγητή με τον καθηγητή μουσικής και συνθέτη Ανδρέα Τσέγα. Για πρώτη φορά παγκοσμίως, ακούστηκε η μουσική που αντιστοιχεί στο αρμονικό μοντέλο του Παρθενώνα.
Ο κ. Θωμάς Δασκάλου μετά από μία πολύπλοκη μαθηματική ανάλυση προσδιόρισε την αντιστοιχία των αρμονικών αναλογιών του Παρθενώνα με μουσικούς φθόγγους, τους οποίους ο κ. Ανδρέας Τσέγας, μετουσίωσε σε μία εμπνευσμένη μουσική σύνθεση αποδίδοντας το όλο μουσικό έργο με πιάνο και βιολί. Στο πιάνο ο ίδιος ο συνθέτης και στο βιολί ο επίσης συμπολίτης μας ταλαντούχος βιολονίστας , καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων Δημήτριος Μπέλλος. Ήταν ένα συγκλονιστικό δημιούργημα υψηλού επιπέδου, ανεβάζοντας τον συγκινησιακό φόρτο στην κορύφωση.
Εντύπωση προκάλεσε η αθρόα προσέλευση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αλλά και η όλη μυσταγωγική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε καθ’ όλη την διάρκεια της ομιλίας η οποία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένωνIMG_8985 IMG_8986 IMG_8988 IMG_8993 IMG_9000 IMG_9008 IMG_9013 IMG_9016 IMG_9019 IMG_9021

Advertisements

Posted on Μαρτίου 7, 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: