Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016-06-24 «Γίνε Εξερευνητής του Κόσμου» Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

21-6-2016 Αποστολή: Τρία καλοκαιρινά αντικείμενα   

Η Ελένη Αλεξίου, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, σχεδίασε και εμψύχωσε την πρώτη αποστολή  της φετινής «Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων. Η «εξερεύνηση» ξεκίνησε με τους μικρούς μας εξερευνητές με την ανάγνωση του βιβλίου «Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω» από την κ. Αλεξίου, η οποία εξήγησε με παραστατικό και παιγνιώδη τρόπο πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας για να παρατηρούμε τον κόσμο, τους ανθρώπους αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Στην αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες ακολούθησαν μια γνωστή τους διαδρομής παρατηρώντας κάθε φορά κάτι διαφορετικό: τους ήχους (μηχανάκια, πουλιά, ήχος του νερού στο μπεκ…), τις μυρωδιές (λουλούδια, καυσαέριο, καφές και γλυκά από το φούρνο…), τα υλικά (σιδερένια κάγκελα, τσιμεντένιοι και πέτρινοι τοίχοι, ξύλινα τραπέζια…), τα χρώματα και τα σχήματα (κτίρια, διαβάσεις, σήματα Κ.Ο.Κ., παρτέρια…).Η δραστηριότητες στην αυλή τελείωσαν με ένα κυνήγι θησαυρού όπου τα παιδιά διασκορπισμένα  έψαχναν να βρουν τρία καλοκαιρινά αντικείμενα-ένα κουβαδάκι, ένα αντηλιακό και μία τσάντα-ψυγείο.

Στο τέλος τα παιδιά αποτύπωσαν την εμπειρία τους ζωγραφίζοντας ομαδικά μια χαρούμενη παραθαλάσσια πολιτεία!

22-6-2016 Ενα εργαστήριο… κίνησης         

Η Φωτεινή Χούτου, παιδαγωγός και δασκάλα χορού, οργάνωσε και υλοποίησε την δεύτερη αποστολή της φετινής «Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων. Το ταξίδι με τα δικά μας φτερά ξεκίνησε την περιπέτειά του μέσα από την ανάγνωση του παραμυθιού που φέρει τον τίτλο ‘Φτερά’. Η κ. Χούτου δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το ζωντάνεμα του παραμυθιού με παραστατικό τρόπο και με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση, ώστε τα παιδιά να οπτικοποιήσουν τα όσα άκουγαν. πατώντας πάνω στο βωμό της ψυχοκίνησης, τα παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Η κάθε ομάδα είχε τη δική του θεματολογία και το κάθε φτερό είχε να υλοποιήσει τον δικό του στόχο. Έτσι, το κάθε παιδί έλεγε αυτό που φανταζόταν, οι εθελόντριες το κατέγραφαν σε ένα χαρτί, μαζί με την μαγική μεταμόρφωση του φτερού και στο τέλος τα παιδιά παρουσίασαν την ιστορία τους, η οποία αναδιηγήθηκε από την εθελόντρια και την οποία τα παιδιά δραματοποιούσαν με το σώμα τους και μέσα από κινήσεις, υποβοηθούμενα από την κ. Χούτου, μέσα από τον ήχο της κατάλληλης μελωδίας. Η κάθε ιστορία ξεκινούσε με τη φράση «Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένα φτερό …» και η συνέχεια γινόταν μέσα από τις φωνές των παιδιών.

23-6-2016 Αποστολή: Ένα κομμάτι κόκκινης κλωστής…Παιχνίδι με τα βιβλία

Το εργαστήριο της αποστολής αφορούσε τις πρώτες προτάσεις από διάσημα βιβλία και ο στόχος ήταν να μπορέσουν τα παιδιά να αναγνωρίσουν το πλαίσιο σημαντικών κλασικών βιβλίων της λογοτεχνίας.
Σε κάθε κάρτα του παιχνιδιού αναγραφόταν η πρώτη φράση από ένα πολύ γνωστό βιβλίο της παιδικής λογοτεχνίας. Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, η Πίπη Φακιδομύτη, η Ματίλντα, ο μικρός πρίγκιπας, η Μαίρη Πόππινς, ο Πήτερ Παν, ο Πινόκιο, Ο Δον Κιχώτης, ο τρελαντώνης, ο Ασπροδόντης, τα ψηλά βουνά, ο θησαυρός της Βαγίας ήταν μερικοί μόνο από τους τίτλους που συμμετείχαν στο σημερινό μας παιχνίδι. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με τα ονόματα που έδωσαν τα ίδια «Οι Απίθανοι», «Οι έξυπνοι» και «Τα παιδιά τσακάλια. Μοιράστηκαν οι κάρτες του παιχνιδιού και η εξερεύνηση ξεκίνησε….
Και τι καλά…όλες οι ομάδες μπόρεσαν και βρήκαν τους τίτλους των βιβλίων από τα οποία προέρχονται οι πρώτες φράσεις που είχαν στις κάρτες τους.
Στη συνέχεια του παιχνιδιού τα παιδιά σκαρφιστήκανε το σενάριο για το δικό τους βιβλίο και ζωγράφισαν τον τίτλο, το εξώφυλλο αλλά έγραψαν και τις πρώτες φράσεις του βιβλίου τους. Η δημιουργικότητα και η φαντασία στα ύψη!!!
Τα βιβλία των παιδιών με μια κόκκινη κλωστή διακοσμούν το παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.

 24-6-2016 Ένα εισιτήριο. Εργαστήριο….δημοσιογραφίας με τη νηπιαγωγό – συγγραφέα Κατερίνα Παπανικολοπούλου

Την Παρασκευή 24/6 ταξιδέψαμε με ή χωρίς εισιτήριο πραγματικά ή φανταστικά σε τόπους μακρινούς , καλλιτεχνικούς , ζωγραφισμένους. Έτσι ο Μίτος της Ευρώπης ξετυλίχτηκε με τέσσερις ήρωες το Κρητικό, την Κρητικοπούλα, την μικρή Τερέζα από την Ισπανία και τον τάρανδο Ελγκε από το Μάλμε της Σουηδίας.

Η Τερέζα προσκαλέι τους φίλους της στη Βαρκελώνη όμως αυτοί αποφασίζουν να της παίξουν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Έτσι οι μικροί μας εξερευνητές γνώρισαν τον ζωγράφο Μιρό  και τον  πίνακα του «Γυναίκα και πουλί» , τον δράκο του  Γκαουντί στο πάρκο Γκουέλ και το σπίτι του ‘Ελγκε στη Σουηδία. Έπαιξαν με τον μεγάλο τροχό στο πάρκο της Σουηδίας, έψαξαν για τη μέλισσα των Μαλίων στην Κρήτη. Πέρασαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο και έμαθαν για το κέρνο στον Ανάκτορο των Μαλίων.

Τα παιδιά σαν μικροί δημοσιογράφοι κατέγραψαν στο βιβλίο του εξερευνητή αυτά που ανακάλυψαν σε κάθε χώρα. Η δημοσίευση τους ήταν μια αποτύπωση με ζωγραφιά.

DSC_1318 DSC_1314 13498015_1381851198508504_2460652726459911843_o 13522995_1381851211841836_9023209698934163243_o DSC_1430 DSC_1442 DSC_1461 DSC_1495 DSC_1529

Το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας περιλαμβάνει:

27/06/2016 Η εικόνα ενός ελέφαντα Με αφορμή την ανάγνωση ενός βιβλίου. Με την αφηγήτρια παραμυθιού Μαρία Κατσανούλη
28/06/2016 Κάτι μέσα από το οποίο βλέπεις Αστυνομικών ιστοριών.Τα παιδιά θα γνωρίσουν και θασυγκρίνουν τα χαρακτηριστικά διάσημων ντετέκτιβ της παιδικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Με τον θεατρολόγο Αρτέμη Αρκουμάνη και την ηθοποιό ΒίκυΙακωβάκη
29/06/2016 Μια καρτ ποστάλ Παιχνίδια μνήμης.Εξάσκηση των παιδιών στην παρατηρητικότητα. Με την εκπαιδευτικό – συγγραφέα Ελένη Αλεξίου
30/06/2016 Ένα κομμάτι σύρμα Εικαστικών.Τα παιδιά γνωρίζουν το έργο του εικαστικού Αλεξάντερ Κάλντερ. Με την εικαστικό Δέσποινα Ράμπια
01/07/2016 Μια φωτογραφία των παιδιών που παίρνουν μέρος σε ένα εργαστήριο Φωτογραφίας.Τα παιδιά πειραματίζονται με τη φωτογραφία και την ανάδειξη συγκεκριμένωνκάδρων μέσα σ’ ένα τοπίο, το πορτρέτο και τη λήψη φωτογραφιών με διαφορετική οπτική γωνία. Με τον φωτογράφο Γιάννη Φλούλη και την βιβλιοθηκονόμο Τζένη Ρώσσιου

 

Advertisements

Posted on Ιουλίου 5, 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: