«Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016» «Γίνε εξερευνητής του κόσμου» Τελευταία Εβδομάδα Δράσεων

Με μεγάλη επιτυχία η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων ολοκλήρωσε για 5η συνεχή χρονιά την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 που ήταν αφιερωμένη στην έννοια της εξερεύνησης και διοργανώθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος .

18/07/2016 Αποστολή: Ένας συνδετήρας. Κατασκευών. Με την εικαστικό Κωνσταντίνα Τζιαβού. Συνδετήρες με προσωπικές ιστορίες των παιδιών περιείχε το σημερινό εργαστήρι. Η εμψυχώτρια της σημερινής δράσης διηγήθηκε στα παιδιά «Τα γενέθλια της μαγισσούλας» της Lieve Baeten. O Θοδωρής, ο αγαπημένος γάτος της Νίκης της μαγισσούλας και η φίλης της η κουκουβάγια αποτέλεσε έμπνευση για την εμψυχώτρια και τα παιδιά με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μία κατασκευή. Η εικαστικός σχεδίασε έναν γάτο, μία κουκουβάγια και ένα ψάρι. Τα παιδιά τα χρησιμοποίησαν ως πατρόν πάνω σε αφρώδες χαρτί. Σχεδίασαν, ζωγράφισαν,  τα έκοψαν με προσοχή και κόλλησαν ματάκια. Έτσι έφτιαξαν χαριτωμένους σελιδοδείκτες προσθέτοντας έναν μεγάλο συνδετήρα στην κατασκευή τους. Έπειτα με πλαστελίνη, σύρμα πίπας και συνδετήρα κατασκεύασαν κορνίζα στην οποία η φωτογραφία τοποθετείται στον συνδετήρα. Η φαντασία, η ενεργητική ακρόαση, η δημιουργία και ο πειραματισμός  με διάφορα υλικά, η λεπτή κινητικότητα ήταν ανάμεσα στις δεξιότητες που καλλιεργηθήκαν στη σημερινή δράση.

19/07/2016 Αποστολή: Ένας χρησιμοποιημένος φάκελος. Αφήγησης: Τι θα γινόταν αν; Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη. Οι δράσεις ξεκίνησαν με τα παιδιά να αφηγούνται την ιστορία και τη χρήση του φακέλου που έφεραν σήμερα στη βιβλιοθήκη.  Έπειτα έγινε η ανάγνωση του βιβλίου «Έρχεται ο ταχυδρόμος!» της Marianne Dubuc με τα παιδιά στο ενδιάμεσο να απαντούν σε ερωτήσεις κρίσης και φαντασίας της εμψυχώτριας. Στη συνέχεια οι μικροί μας εξερευνητές άνοιγαν φακέλους αλληλογραφίας και διάβαζαν την αποστολή τους – «Τι θα γινόταν αν…;». Τι θα γινόταν αν τα λουλούδια μαραίνονταν αμέσως; Δε θα είχαμε μέλι. Έπειτα οι ερευνητές μας χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες. Ανέλαβε κάθε ομάδα να γράψει μία ιστορία και να προσθέσει μία ευφάνταστη ανατροπή «Τι θα γινόταν αν…». Έκλεινε το χαρτί με την ιστορία σε ένα φάκελο και το αντάλλαζε με άλλη ομάδα. Έτσι η κάθε ομάδα συνέχιζε την ιστορία της άλλης προσθέτοντας στο τέλος «Τι θα γινόταν αν…» για να το συνεχίσει η επόμενη. Τα παιδιά σε όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου έπαιξαν με πειράματα σκέψης, έμαθαν να βάζουν ερωτήσεις όπου οι απαντήσεις γεννούσαν καινούριες ιδέες.

20/07/2016 Αποστολή: Κάτι πορτοκαλί. Με αφορμή την ανάγνωση ενός βιβλίου. Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη. Οι αναγνώσεις συνεχίστηκαν και στις σημερινές εξερευνήσεις που είχαν χρώμα πορτοκαλί. Τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες για αυτό και η εμψυχώτρια διάβασε δύο βιβλία. Το βιβλίο «Ωχ όχι, Τζωρτζ!» του Chris Ηαughton και το βιβλίο «Η ζωγραφιά που ταξιδεύει» της Ελένης Γκίκα. Έτσι υπήρχαν περισσότερα ερεθίσματα και αφορμές για δράσεις στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης. Μετά τις αναγνώσεις τα παιδιά ανέλαβαν τις αποστολές τους.
Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες έφτιαξαν ένα εικονογραφημένο πορτοκαλί βιβλίο, σελιδοδείκτες, φαντάστηκαν και ζωγράφισαν κάτι πορτοκαλί και με λέξεις από το βιβλίο «Η ζωγραφιά που ταξιδεύει» έγραψαν μικρά ποιήματα. Επίσης, μια ομάδα παιδιών άλλαξε τον ήρωα του βιβλίου «Ωχ όχι, Τζωρτζ!» και στη θέση του έγραψαν για μία παιχνιδιάρα γάτα, άλλη ομάδα παρουσίασε γραπτά και με εικόνα μία πορτοκαλί σκανταλιά, όπως βάφω την τηλεόραση με πορτοκαλί μπογιά, έγραψαν μηνύματα και ευχές, για παράδειγμα «να μην υπάρχουν πόλεμοι, δεν κοροϊδεύουμε τα παιδιά, είμαστε όλοι φίλοι», εμπνευσμένα από το βιβλίο «Η ζωγραφιά που ταξιδεύει» από το οποίο επίσης μία άλλη αποστολή τους προέτρεπε να βρουν τις φράσεις που τους άρεσαν και να τις καταγράψουν. «Σαν φλόγα στον άνεμο, εσύ, νεραϊδένια μου ηλιογέννητη».
Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ένα ψάθινο καπέλο, ζωγραφιές λουλουδιών, φύλλων, πεταλούδων καθώς και πορτοκαλί νήμα, που συμβόλιζε τα μαλλιά της Σοφίας της πρωταγωνίστριας του βιβλίου «Η ζωγραφιά που ταξιδεύει», στόλισαν το καπέλο. Πάνω στο νήμα κολλήθηκαν όλες οι σημερινές δημιουργίες των παιδιών και δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο «Το καπέλο που ταξιδεύει». Την ανατροπή έκανε μία μικρή εξερευνήτρια που φόρεσε το καπέλο και υποδύθηκε τη Σοφία που ήταν πια χαρούμενη.

 21/07/2016 Αποστολή: Ένας φανταστικός τόπος. Χαρτογράφησης. Με την βιβλιοθηκονόμο Τζένη Ρώσσιου. Ιστορίες για φανταστικούς τόπους άκουσαν και διηγήθηκαν τα παιδιά στο σημερινό εργαστήριο με τίτλο «Ένας φανταστικός τόπος. Χαρτογράφηση» με εμψυχώτρια τη βιβλιοθηκονόμο Τζένη Ρώσσιου. Τα παιδιά  ανέφεραν τόπους φανταστικούς που γνώριζαν όπως η «Η Χώρα του Ποτέ» με τον Πήτερ Παν, η Νάρνια, «Η Χώρα του Πέρα Πέρα» με τον Σρεκ. Η εναρκτήρια ιστορία της σημερινής περιπέτειας ήταν «Το νησί του παππού» του Benji Davies, που ενθουσίασε τόσο τα παιδιά ώστε να ζητήσουν κι άλλη ιστορία. Αυτή που  τη διαδέχτηκε ήταν το «ΟΥΠΣ!» του Oliver Jeffers με το δραστήριο μικρό ήρωα Φλόιντ  να συνεπαίρνει τους μικρούς ακροατές και να δίνουν το δικό τους τέλος σε αυτή την περιπέτεια!! Ακολούθησε η χαρτογράφηση των προσωπικών τους φανταστικών τόπων, παρακινώντας  έτσι τα παιδιά να ανακαλύψουν, χρησιμοποιώντας ένα χάρτη, τη δυνατότητα κωδικοποίησης και αφήγησης μιας ιστορία που αφορούσε τις δημιουργίες τους. Απόρροια της δραστηριότητας και της φαντασίας των παιδιών ήταν η Θαλασσούπολη, η Αναποδούπολη, η Χώρα των Ζαχαρωτών, η Νεραιδοχώρα, η Χώρα των Δράκων κι άλλες πολλές που ενώνονταν μεταξύ τους με ανεμόσκαλες, γέφυρες, δρόμους και μονοπάτια. Για το τέλος της δράσης τα παιδιά ζήτησαν παιχνίδι, έτσι  παίξανε σπασμένο τηλέφωνο και παντομίμα με λέξεις και σκηνές από τα βιβλία που γνώρισαν σήμερα.  Το σημερινό εργαστήρι περιείχε φαντασία, δημιουργικότητα, προφορικό λόγο, ζωγραφική, κίνηση, θεατρικό παιχνίδι και πάνω από όλα ομαδικότητα και συνεργασία.

22/07/2016 Αποστολή: Μια μηχανή. Κίνησης. Με την παιδαγωγό-δασκάλα χορού Φωτεινή Χούτου. Πατώντας πάνω στο πλαίσιο του χορού και της παιδικής γιόγκα, μέσω της οποίας υπήρξε η προθέρμανση τους και η εισαγωγή τους στην αποστολή, οι μικρές μας «μηχανές» βίωσαν διάφορες καταστάσεις με το σώμα τους περνώντας μέσα από τον χρόνο. Η αντίστοιχη ιστορία, με τίτλο «Η μηχανή του χρόνου», η οποία γράφτηκε από την κ. Χούτου, μπόρεσε να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε τα παιδιά να φανταστούν και να ταξιδέψουν με τη δική τους μηχανή σε έναν απροσδιόριστο χρόνο μέσα από μαγικούς τόπους. Τα παιδιά μεταμορφώθηκαν με το σώμα τους στις μηχανές, που ακούστηκαν μέσα από την ιστορία. Έπειτα από αυτή την αφήγηση και με την προτροπή της εμψυχώτριας, τα παιδιά καλέσθηκαν να αναδιηγηθούν την ιστορία μέσα από το σώμα τους και με τις αντίστοιχες κινήσεις. Το κάθε παιδί, μόνο του, σε ζευγάρια ή σε τριάδες έγινε η κάθε μηχανή της ιστορίας μας, γεμίζοντας τα μύχια της ψυχής τους με κίνηση, μουσική, γέλια και εικόνες. Επιπρόσθετα, τα παιδιά σκηνοθέτησαν και σκηνογράφησαν την κάθε εικόνα της μηχανής που είδαμε να ξεπηδάει μπροστά μας! Οι μικροί ηθοποιοί και χορευτές μας έκλεισαν τον κύκλο του ταξιδιού της μηχανής, μέσα από το δικό μας τραίνο. Χωριζόμενοι σε δύο ομάδες, με οδηγό την κ. Χούτου και κρατώντας ένα στεφάνι από το κάθε της χέρι, όλα τα παιδιά σχημάτισαν ένα πολύ μεγάλο τραίνο με βαγόνια, το οποίο περνούσε μέσα από ονειρικούς τόπους. Τα παιδιά ψυχαγωγήθηκαν από τη διαφορετική περιπέτεια που έζησαν μέσω της μηχανής του τραίνου και καλλιέργησαν τη σωματική τους διάσταση στο χωροχρόνο. Η αποστολή μας έφτασε στο τέλος της μέσω της κυκλικής πορείας των καταστάσεων, αφού κλείσαμε τα μάτια μας, χαλαρώσαμε και ζωγραφίσαμε τον δικό μας πίνακα συναισθημάτων, πατώντας πάνω στον βωμό της παιδικής γιόγκα.

25/07/2016 Αποστολή: Μια λέξη από την εγκυκλοπαίδεια. Παιχνίδι με τα γράμματα. Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη. Παιχνίδια με λέξεις, εγκυκλοπαίδειες, γράμματα, εξοικείωση με το αλφάβητο και την αντιστοίχιση ήταν το περιεχόμενο του σημερινού εργαστηρίου. Αρχικά τα παιδιά ασχολήθηκαν με τις εγκυκλοπαίδειες, το περιεχόμενό τους και τη χρήση τους. Η βιβλιοθηκονόμος Τζένη Ρώσσιου εξήγησε στα παιδιά πώς είναι γραμμένες και πώς χρησιμοποιούνται οι εγκυκλοπαίδειες στη βιβλιοθήκη, πώς αναζητούμε τα λήμματα και τους ενημέρωσε για τα είδη των εγκυκλοπαιδειών. Τονίστηκε και η διαφορά τους από τα λεξικά. Οι μικροί εξερευνητές αναζήτησαν λέξεις, είδαν την περιγραφή τους και ζητούσαν από τον διπλανό τους να ανακαλύψουν ένα λήμμα. Τα παιδιά βρήκαν πολύ ενδιαφέροντα βιβλία τις εγκυκλοπαίδειες διότι δεν σταμάτησαν να αναζητούν λήμματα ή να τις ξεφυλλίζουν. Ζητήθηκε από τα παιδιά να κρατήσουν στη μνήμη τους ένα λήμμα προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια των εξερευνήσεων. Στη συνέχεια η Μαρία Κουτούπη παρουσίασε το βιβλίο «Το «Γιατί» των παιδιών φέρνει την ελπίδα» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και ως αφόρμηση τα παιδιά είδαν σε ένα σύντομο βίντεο από το διαδίκτυο τον συγγραφέα να μιλά για το περιεχόμενο του βιβλίου του. Ακολούθησε η ανάγνωση του βιβλίου και τα παιδιά καθηλώθηκαν με την ιστορία της λέξης «Γιατί» που ταξίδεψε στον κόσμο και γνώρισε πολλά παιδιά. Μία λέξη, το «γιατί» γίνεται η αφορμή να προβληματιστούν και να εκφράσουν τα παιδιά παράπονα ή απορίες. Τα παιδιά εξέφρασαν έντονα και την επιθυμία όταν μεγαλώσουν να διορθώσουν όλα τα άσχημα για να είναι ο κόσμος μας καλύτερος και μάλιστα αναρωτιόντουσαν πώς να το κάνουν. Στο τέλος από τη σελίδα του ιστότοπου «Μικρός Αναγνώστης» τα παιδιά παρακολούθησαν τον συγγραφέα να μιλά για το πώς γράφει βιβλία και να πώς μπορεί να μας έρθει έμπνευση. Στη συνέχεια τα παιδιά άκουσαν την ιστορία «Ο ραφτάκος των λέξεων» που την διηγούνταν ο ίδιος ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου από την ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου του βιβλίου. Η αποστολή ήταν να σημειώσουν σε μία στήλη πάνω σε μία κόλλα χαρτί τις λέξεις με τις ο οποίες ο ραφτάκος έραβε τα ρούχα. Η τελευταία λέξη που πρόσθεσαν τα παιδιά ήταν η λέξη που κράτησαν στο μυαλό τους από τις εγκυκλοπαίδειες. Στην απέναντι στήλη τα παιδιά αποτύπωσαν ανακατεμένα τις λέξεις με ζωγραφιά ή γράφοντας κάτι για αυτή, όπως τη σημασία, πώς χρησιμοποιείται κτλ και έκαναν αντιστοίχιση. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά έμαθαν να αντιστοιχούν και ανέλαβαν τον ρόλο του συγγραφέα εγκυκλοπαίδειας με πολύ απλό και παιγνιώδη τρόπο ώστε να τον κατανοήσουν και τα μικρότερα παιδιά. Τα μικρότερα παιδιά που δεν μπορούσαν να γράψουν τα βοηθούσαν οι εθελοντές ή τα μεγαλύτερα παιδιά. Ύστερα τα παιδιά παρακολούθησαν τον συγγραφέα να τους δείχνει πώς με ένα χαρτί μπορούν να διηγηθούν μία ιστορία στον ιστότοπο «Μικρός Αναγνώστης». Στην επόμενη αποστολή τα παιδιά που δεν γνώριζαν γραφή ασχολήθηκαν με τη βοήθεια των εθελοντών με τις «Καρτέλες πρώτης ανάγνωσης» του δάσκαλου Νίκου Στρωματά και στη συνέχεια έφτιαξαν τις δικές τους. Χωρίς να έχουν παρακολουθήσει ακόμα την πρώτη τάξη ήρθαν σε επαφή και ασχολήθηκαν με λέξεις.
Παράλληλα τα μεγαλύτερα παιδιά έγραψαν σε χαρτί το δικό τους «Γιατί;» και το μετέτρεψαν σε κάρτα, βιβλίο, μπάλα, σαΐτα, καράβι ή σε κάτι εντελώς αφηρημένο που σκέφτηκαν εκείνητη στιγμή, ενώ άκουγαν και το τραγούδι που σχετίζεται με το βιβλίο από ένα εκπαιδευτικό βίντεο στο διαδίκτυο. Γιατί μαλώνουμε; Γιατί φωνάζουμε; Γιατί πέθανε ο παππούς; Γιατί δεν έχουμε Χριστούγεννα το καλοκαίρι; Γιατί ο παππούς δεν μας πάει δύσκολη ορειβασία;. Εγκυκλοπαίδειες, εικονογράφηση, μουσική, ανάγνωση βιβλίου, γνωριμία μέσω βίντεο με τους συγγραφείς, πολλές μα πολλές λέξεις ήταν το υλικό για τις αποστολές των εξερευνητών.

26/07/2016 Αποστολή: Κάτι μικροσκοπικό. Πειραμάτων. Με τον υπεύθυνο ΕΚΦΕ και φυσικό Βασίλη Παππά. Σήμερα στις 26-7-2016, στη τελευταία δράση της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων με τη βοήθεια του υπευθύνου του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Τρικάλων κ. Βασίλη Παππά και της πολύτιμης παρέας του, ξεδιπλώθηκε στα μάτια των παιδιών, ο μικρόκοσμος.Ξεκινήσαμε με το βιβλίο «Μικρόβια «του Μάρτιν Χάουαρντ, με εικονογράφηση Κόλιν Στίμπσον από τις εκδόσεις Τερζόπουλος και γνωρίσαμε καλό μικρόβιο τον Σαμ, που έχει προβλήματα υπαρξιακά, αλλά ο έρωτας τον αλλάζει σημαδιακά! Μετά αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε και να παρατηρούμε μικρά μικρά αντικείμενα κόκκους άμμου και ζάχαρης, κλωστές και κουμπότρυπες, φύλλα δένδρων.Και όλα αυτά με τη βοήθεια φακών. Φακών που χρησιμοποίησε πρώτος ο Αρχιμήδης για να κάψει το στόλο των Ρωμαίων, φακών που χρησιμοποίησε ο Γαλιλαίος για να δει τα βουνά του φεγγαριού.Η περιήγηση στον κόσμο του μικρού τελείωσε παρατηρώντας, τον φλοιό του κρεμμυδιού, από τον προσοφθάλμιο των μικροσκοπίων που «δάνεισε» το ΕΚΦΕ Τρικάλων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και έτσι ο εμψυχωτής του εργαστηρίου ο κ. Βασίλης Παππάς μας έδωσε μια υπόσχεση για μια νέα δράση στην οποία μετά τον μικρόκοσμο θα στρέψουμε τα μάτια μας με τηλεσκόπια στο μακρόκοσμο.

 

Μικροί και μεγάλοι εξερευνητές, παιδιά και γονείς ραντεβού το φθινόπωρο, 15 και 16 Σεπτεμβρίου για τη Γιορτή Λήξης – Μια ανάμνηση,  της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας  2016

Καλό καλοκαίρι!!!

13689699_1772369206319873_1546468484_n 13689581_1772369226319871_1859543598_n 13734966_1403614606332163_6747188751380011638_o DSC_2755 DSC_2768 DSC_2791 DSC_2830 DSC_2894 DSC_2896 DSC_3043 DSC_3054 DSC_3111 DSC01146 DSC_3193 DSC_3282 DSC_3288 DSC_3304

 

 

Advertisements

Posted on Ιουλίου 29, 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: