Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ Έκθεση βιβλίου με θέμα «Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος: Κατοχή-Εθνική Αντίσταση» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

 

 

14642074_1489228797770743_6661540543378224751_n

17-22 Οκτωβρίου 2016

  Ώρες κοινού της Δ.Β.

H γνώση γενικά αλλά και ειδικότερα της ιστορικής αλήθειας είναι  δύναμη.

            Με βάση την αρχή αυτή η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων οργανώνει ακόμη μια θεματική έκθεση βιβλίου για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα.

Συχνά η γνώση παρουσιάζεται ως ένα άθροισμα σκόρπιων πληροφοριών, αντιφατικών , μονομερών και με  χρησιμοθηρική αντίληψη γνώσεων,  αποκομμένων από την πραγματική ζωή και την κοινωνική εξέλιξη. Είναι αναγκαία η συστηματοποίηση της ανθρώπινης γνώσης για την ιστορία των κοινωνιών και την εξέλιξή τους. Η γνώση της αληθινής και όχι κατασκευασμένης – προς εξυπηρέτηση συμφερόντων – ιστορίας  είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσει η νοημοσύνη του ανθρώπου και ιδιαίτερα του νέου, τη μνημοσύνη της Ανθρωπότητας και να έχει πρόσβαση στη συλλογική μνήμη.

 Για τους νέους ανθρώπους, η ζωή χωρίς γνώση της ιστορία είναι απλώς και μόνο μια ύπαρξη δίχως ουσία, διότι δεν μπορούν ν’ αποκτήσουν το απαραίτητο στρατηγικό βάθος για την ανάπτυξη της σκέψης τους.

Ο παιδαγωγός, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Ευάγγελος Παπανούτσος , έγραφε ότι «Εκτός από τη γενικά μορφωτική αξία του, το μάθημα της Ιστορίας έχει και έναν ειδικά φρονηματιστικό σκοπό. Καλλιεργεί, εξευγενίζει, υψώνει την εθνική συνείδηση των νέων, παράλληλα προς το αίσθημα πού ολοένα θα αποσαφηνίζεται μέσα τους ότι είναι πολίτες του κόσμου, αλληλέγγυοι με τους συνανθρώπους των και συνυπεύθυνοι για το μέλλον και την τύχη της ανθρωπότητας ολόκληρης»

Ένας από τους βασικούς στόχους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων είναι να λειτουργεί ως πυρήνας γνώσης κατά του σκοταδισμού, της σύγχυσης, της καλλιέργειας κάθε είδους ανορθολογισμού σε σχέση με τη φύση και την κοινωνία, της καλλιέργειας κάθε είδους πνευματικής νάρκωσης της ανθρώπινης σκέψης. Η προγραμματισθείσα έκθεση βιβλίου  και αυτούς τους στόχους υπηρετεί.

14572903_1489233784436911_5787631726072040938_n

            Θα εκτίθενται βιβλία που αφορούν γενικότερα τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το ολοκαύτωμα, την κατοχή, την πείνα, την Εθνική Αντίσταση, τον ρόλο των αντιστασιακών οργανώσεων, βιογραφίες ηγετικών μορφών (Άρη Βελουχιώτη, Στέφανου Σαράφη, Καπετάν Κόζιακα κ..α.) μαρτυρίες κρατουμένων στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης (Άουσβιτς, Νταχάου κ.α.), βιβλία λογοτεχνίας εμπνευσμένα από τον απελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού, βιβλία που αφορούν ειδικότερα την Αντίσταση στη Θεσσαλία, τον αγώνα των ανταρτών στα Χάσια, τα Τρίκαλα στα χρόνια της Κατοχής, τα χρόνια της λαϊκής εποποιίας κ.α. Επίσης θα εκτίθενται φύλλα του πολεμικού τύπου και αφίσες έργων του ζωγράφου Δημήτρη Κατσικογιάννη  (ομώνυμο Μουσείο στην πόλη μας) από την ενότητα Εθνική Αντίσταση.

Παράλληλα θα προβάλλεται σχετικό οπτικοακουστικό υλικό

 

14731322_1489229284437361_9105473354472951937_n

Advertisements

Posted on Νοέμβριος 28, 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: